Головна » 2014 » Жовтень » 31 » В Україні АЗС продають удвічі більше преміумного бензину, ніж закуповують
20:17
В Україні АЗС продають удвічі більше преміумного бензину, ніж закуповують

На сьогодні Антимонопольний комітет України відкрив 77 справ стосовно мережі нафтотрейдерів про зловживання домінуючим становищем. Про це заявив в. о. глави відомства Микола Бараш в середу, 22 жовтня. 


  Зокрема, йдеться про компанії Лукойл-Україна, ОККО-Нафтопродукти, WOG-Рітейл, Золотий екватор, Альянс Холдинг. Також, триває розслідування відносно мереж, пов'язаних з групою Приват. 


  "Там складніше, оскільки присутній власна нафтопереробка ... Але я вас запевняю: якщо не 77, то 76 справ там також буде", - сказав він. 


  За словами Бараша, в рамках проведеного розслідування на ринку нафтопродуктів АМКУ встановив, що найбільші мережі нафтотрейдерів декларують маржу в 500 гривень на тонні палива, фактично ж отримують (з урахуванням вертикальної інтеграції) маржу в 3-4 тисячі гривень на тонні. Крім того, комітет встановив наявність значної різниці між тими обсягами нафтопродуктів підвищеної якості, яке закуповують нафтотрейдери, і тими, які вони продають кінцевим споживачам. 


  "Різниця між закупівлями і продажами в цьому сегменті - майже в два рази. Тобто, береться більш дешевий ресурс і додаються різного роду присадки", - сказав він. 


  При цьому керівник АМКУ додав, що при розрахунку прибутковості нафтотрейдерів необхідно враховувати працюючі на території АЗС магазини і кафе. 


  "Торгова надбавка в магазинах при АЗС - мінімум 50%. Це навіть більше, ніж в сегменті рітейлу, який ми також досліджуємо. При цьому основні витрати - на електроенергію, опалення, зарплату співробітникам - вже покриті за рахунок звичайної діяльності АЗС", - резюмував він. 


  Бараш уточнив, що всі справи стосовно нафтотрейдерів буде об'єднано і передані від територіальних в центральний апарат АМКУ. 

Переглядів: 269 | Додав: WinnieThePooh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar